”Vasta pimeässä voin nähdä kaiken”

Jukka-Pekka Metsävainio on palkittu oululainen tähtikuvaaja.

Tähtikuvaus on sekoitus tiedettä, taidetta ja tekniikkaa, sekä yksi haasteellisimpia valokuvauksen muotoja. Yötaivaan himmeiden ja kaukaisten kohteiden kuvaaminen vaatii kymmenien tuntien valotuksia. Koska maapallo pyörii, tarvitaan vastakkaiseen suuntaan pyörivä seurantajalusta, jos halutaan tähtien pysyvän pistemäisinä kuvissa.

Metsävainiolle valokuvat ovat taidetta ja henkilökohtainen ilmaisukeino, mutta ne täyttävät myös tieteellisen kuvaamisen kriteerit. Metsävainion kuvista löytyy visuaalisen ulottuvuuden lisäksi myös fysikaalinen ja metafyysinen taso, tämä kerroksellisuus tuo kuviin jännitteitä yli normaalin kuvallisen kerronnan.

Metsävainion valokuvia julkaistaan laajasti Suomessa ja maailmalla, mm. NASA ja National Geographic esittelevät usein Metsävainion otoksia.

Astro Anarchy Observatorio
e-mail jp.metsavainio@nullgmail.com
Kuvaportfolio: http://astroanarchy.zenfolio.com